‘Calvé’ maakt plaats voor biotech

De slopers zijn bijna klaar: eind 2019 zijn de laatste overblijfselen van wat eens de Calvé-gebouwen waren verdwenen. “Tijd voor de toekomst”, zegt manager site affairs Bram Reijke van DSM Delft.

In 2014 kocht DSM Delft het voormalige Calvé-terrein: ongeveer vier hectare grond met twee vervallen gebouwen. “Het voormalige Ontvangstgebouw, een kantoorpand, was vernield door krakers”, vertelt Bram Reijke. “Ook het Moniergebouw uit 1905, de bedrijfskantine, was ernstig verpauperd. Sloop was de enige optie. Verder is het terrein voor 70% bedekt met funderingen, dikke lagen beton en asfalt; ook die moeten er uiteindelijk uit, ze zijn niet meer te gebruiken.” Na ecologisch onderzoek in het kader van de Flora- en Faunawet, heeft DSM een sloopvergunning aangevraagd en gekregen. De sloop van de twee gebouwen is inmiddels in volle gang. “In september zijn we begonnen met de asbestsanering. Dat duurde ongeveer een maand”, aldus Reijke. “Eind dit jaar zijn de panden gesloopt.

Het bruist

Wat gaat er op het terrein gebeuren als de sloop achter de rug is? Reijke: “Voorlopig nog niets; we hebben geen concrete plannen. Maar in de toekomst hopen we de locatie weer te vullen met bedrijvigheid, het heeft daarvoor de juiste bestemming. De Biotech Campus Delft is erg interessant voor startups en ook gevestigde ondernemingen vinden hier faciliteiten die nergens anders in de wereld beschikbaar zijn. Wat is er mooier dan Delft nóg prominenter op de kaart te zetten met groene biotechnologie? En dat op de plek waar het 150 jaar geleden allemaal begon? Het bruist hier van inspirerende ideeën en van de energie; het is tijd voor de toekomst!”

‘Familiehereniging’

Lange tijd bestonden ze gebroederlijk naast elkaar: de Calvé-fabrieken en DSM Delft. Beide bedrijven zijn ooit gesticht door het echtpaar Van Marken. De Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek ontwikkelde zich tot Gist-brocades en later DSM Delft en de Nederlandsche Oliefabriek werd, onder de familie Calvé, producent van borrelnootjes, sauzen en pindakaas. De familie Calvé verkocht het bedrijf aan Unilever, dat in 2008 de locatie sloot. Zes jaar later kocht DSM Delft het terrein en werden beide productielocaties herenigd.

 Foto: Bram Reijke manager site affairs DSM Delft BV