Economische groei in de regio: Planet B.io komt tot bloei

‘There’s no planet B’... maar wél een Planet B.io! Planet B.io is dé plek voor (startende) bedrijven die met behulp van biotechnologie de wereld een stukje beter willen maken. Directeur  Cindy Gerhardt: “Op de Biotech Campus Delft werken we samen aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen. De startups van Planet B.io zijn met hun innovatieve ideeën een inspiratie voor de hele Biotech Campus Delft.”

Biotechnologie kan bijdragen aan oplossingen voor grote maatschappelijke problemen, zoals de afhankelijkheid van (fossiele) grondstoffen en de uitstoot van broeikasgassen. DSM is van oudsher sterk in biotechnologie en wil met die kennis graag bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet. Om dat nog beter te kunnen doen, heeft DSM besloten om de Biotech Campus Delft open te stellen voor innovatieve bedrijven actief in de biotechnologie. Vorig jaar stonden er op de campus twee grote bedrijven (DSM en Centrient) met kantoren en fabrieken, en een proeffabriek (Bioprocess Pilot Facility). Planet B.io is een nieuwe bouwsteen op de campus, die ruimte geeft aan innovatieve biotechbedrijven. Bedrijven kunnen er een combinatie van kantoor- en labruimte huren, gebruik maken van verschillende faciliteiten en van kennis die bij DSM aanwezig is.

Vier nieuwe bedrijven

Om Planet B.io te realiseren is een leegstaand laboratorium omgetoverd tot een modern bedrijfsverzamelgebouw, waar zich ook het restaurant en de sportfaciliteiten bevinden voor alle medewerkers van Biotech Campus. “Dit is het sociale hart van de campus”, zegt Planet B.io directeur Cindy Gerhardt. “Iedereen kan hier terecht voor een ontmoeting, een goede kop koffie, een maaltijd of een activiteit. Dat creëert een fijne, dynamische sfeer.” De afgelopen tijd bracht ze de locatie onder de aandacht van potentiële bewoners. “Vier bedrijven hebben inmiddels definitief voor Planet B.io gekozen: Veramaris, DAB, Meatable en Avansya. Nieuwe bedrijven hebben zich al gemeld.”

Biotech hotspot van bedrijven

Cindy Gerhardt is bovendien druk bezig met het uitbouwen van de organisatie achter Planet B.io. “Planet B.io is gestart door DSM, maar inmiddels zijn ook kennisinstellingen en overheden actief betrokken in het uitwerken van de plannen. De TU Delft, Gemeente Delft, de Provincie Zuid-Holland, de regionale investeringsmaatschappij InnovationQuarter spelen allemaal een actieve rol bij het opzetten van een innovatief ecosysteem voor biotech. Samen willen we Delft uitbouwen tot dé biotech hotspot van Nederland, waar we kennis omzetten in succesvolle economische groei en waarmee we honderden duurzame banen creëren. Een plek om trots op te zijn!”

Netwerk van partijen

De organisatie wil de samenwerking binnen de campus bevorderen, maar richt ook de blik naar buiten. “We willen de contacten met het midden- en kleinbedrijf in de regio graag versterken en werken al samen met netwerkorganisaties als Greenport West-Holland. Ook kunnen we grote bedrijven helpen in hun zoektocht naar verduurzaming, bijvoorbeeld door ze te koppelen aan relevante, innovatieve biotech startups over de hele wereld. We bouwen aan een netwerk van partijen die elkaar weten te vinden als ze elkaar nodig hebben.”

Financiële hulp

Biotechnologie is duur: ook kleine bedrijven hebben labruimte nodig en dure apparatuur. Cindy Gerhardt: “We willen voorkomen dat goede ideeën niet doorontwikkeld worden omdat hier nog geen geld voor is. Of dat kleine bedrijven niet kunnen opschalen door hoge investeringskosten. We zijn daarom bezig met twee financiële initiatieven. Om jonge bedrijven te helpen groeien, zetten we een fonds op met investeerders die begrijpen hoe biotechnologie werkt en wat ervoor nodig is om een goed idee om te zetten in een succesvolle onderneming. Daarnaast zijn we met de provincie in overleg om een subsidieregeling op te zetten die bijdraagt in de kosten van opschalingsexperimenten”, zegt Gerhardt. Bovendien gaat Planet B.io jonge bedrijven bijstaan met kennis over ondernemerschap. “Door jonge bedrijven te ‘scholen’ in het runnen van een biotechbedrijf, zorgen we voor een vliegende start.” De directeur heeft het razend druk, maar is super enthousiast. “Waar we hier mee bezig zijn, heeft echt impact, we kunnen daadwerkelijk verschil maken in de wereld.  Dat motiveert enorm!”

Foto: Openings evenement, 3 october 3 2019. Frank Beissmann Veramaris, Krijn de Nood Meatable, Edith Schippers DSM Nederland, Oscar Goddijn Avansya, Marja van Bijsterveldt Gemeente Delft, Tim van der Hagen TU Delft, Kirsten Steinbusch DAB, Adri Bom-Lemstra Province Zuid Holland, Robert Mans TU Delft, Rinke Zonneveld InnovationQuarter, Cindy Gerhardt Planet B.io, Fedde Sonnema DSM Delft BV ,Constantijn van Oranje TechLeap.NL