Biotech Campus Delft breidt uit met open innovatiecentrum Planet B.io

Biotech Campus Delft breidt uit met open innovatiecentrum Planet B.io

Nieuw centrum biedt ruimte voor tientallen jonge biotechbedrijven. Constantijn van Oranje opent vandaag PlanetB.io op de Biotech Campus Delft, het centrum voor open innovatie in industriële biotechnologie. Daarmee onstaat een unieke hub voor biotechnologie waar zowel onderzoek en ontwikkeling als de mogelijkheid om nieuwe, duurzame innovaties op te schalen samenkomen.

Planet B.io biedt bedrijven toegang tot het unieke biotech ecosysteem van Delft, en verwacht hiermee de komende jaren honderden extra arbeidsplaatsen te creëren voor tientallen nieuwe bedrijven op de Biotech Campus Delft. De bedrijven werken allemaal aan duurzame oplossingen voor grote uitdagingen zoals klimaatverandering, grondstoffen-schaarste en duurzame productie van gezonde voeding voor de groeiende wereldbevolking.

Bij Planet B.io zijn moderne kantoor- en labfaciliteiten aanwezig en startende ondernemingen hebben toegang tot biotechnologische kennis en opschalingsmogelijkheden. Bij de transitie naar een duurzame bio-based economie is opschaling en commercialisering van innovatieve technologie vaak een grote uitdaging.

Met de opening van Planet B.io zet DSM, samen met de TU Delft, Gemeente Delft, Provincie Zuid Holland en InnovationQuarter, de volgende stap om de Biotech Campus Delft uit te laten groeien tot een biotech innovatie hub met internationale allure. Vorige maand tekenden de vijf initiatiefnemers hiervoor een intentieverklaring. Ze zien grote kansen voor biotechnologie in het mogelijk maken van de transitie naar een duurzame, circulaire economie, maar realiseren zich ook dat de uitdagingen groot zijn. Planet B.io streeft ernaar om technologie en ondernemerschap te stimuleren die de transitie van een lineaire economie naar een duurzame, circulaire economie realiseert. Samenwerking is hierbij essentieel, want wanneer beleidsmakers, wetenschappers, bedrijven en investeerders samenwerken op een locatie waar zoveel biotech kennis aanwezig is, kunnen oplossingen op wereldniveau gecreëerd worden.

 

Planet B.io biedt laboratoria en kantoren aan innovatieve biotech bedrijven, en zet zich in om deze bedrijven succesvol te laten groeien. Planet B.io herbergt op dit moment vier jonge ondernemingen die bij Planet B.io hun biotechnologische innovaties verder ontwikkelen. Zo werkt Veramaris aan duurzaam visvoer voor kweekvis op basis van algen, en produceert Avansya de caloriearme zoetstof Stevia op een duurzame manier, niet uit planten maar uit gistcellen. De start-up Meatable pioniert met een proces om de productie van vlees duurzamer en efficiënter te maken. Meatable ontwikkelt echt vlees, zonder dat hiervoor dieren hoeven worden geslacht, en met minimale impact op het milieu. De unieke bioreactortechnologie van Delft Advanced Biorenewables (DAB) ontwikkelt een innovatieve technologie om kosten te besparen voor biotechnologische processen op grote schaal.

Constantijn van Oranje, Special Envoy TechLeap.NL (formerly StartupDelta): “Nederland heeft een wereldwijde reputatie in biotechnologie. Om de impact daarvan te vergroten, zijn meer, betere en sneller groeiende startups nodig. In deze moeilijke kapitaal intensieve sector is het van groot belang dat zij ondersteund en gestimuleerd worden om hun innovaties versneld naar de markt te brengen. De komst van Planet B.io is daarom niet alleen een belangrijke stap in het verder versterken van ons ecosysteem, maar ook weer een sprong voorwaarts in het versnellen van de (internationale) groei van onze biotechnologiebedrijven.”

Cindy Gerhardt, Directeur Planet B.io: “We realiseren ons dat de transitie naar een duurzame economie om actie vraagt. Hier kunnen wij, als Planet B.io, concreet aan bijdragen. Het team van Planet B.io zorgt ervoor dat de unieke kennis en infrastructuur, aanwezig op de Biotech Campus Delft, breder beschikbaar komt. De TU Delft speelt een belangrijke rol in het opzetten en uitvoeren van vernieuwende onderzoeksprogramma’s, daarnaast kunnen getalenteerde jonge ondernemers hun bedrijf vestigen bij Planet B.io. De Gemeente Delft en de Provincie Zuid-Holland beschouwen Planet B.io als belangrijke pilaar in het realiseren van hun beleid naar een duurzame economie. InnovationQuarter draagt bij aan een aantrekkelijk investeringsklimaat voor binnen- en buitenlandse bedrijven op Planet B.io.”

Afbeeldingen van het event van vanmiddag kunnen opgevraagd worden bij Sjoukje Lautenbach

Voor meer informatie:

Biotech Campus Delft / Planet B.io
Communications Manager
Sjoukje Lautenbach
+31 6 21352559
info@biotechcampusdelft.com                           
www.planet-b.io   

Over de Biotech Campus Delft
De Biotech Campus Delft ligt op het terrein van DSM in Delft, waar meer dan 1200 mensen werken aan de ontwikkeling, opschaling en commercialisering van ‘bio-based’ innovaties. Naast het hoofdkantoor van DSM Food Specialties en de gistfabrieken bevinden zich hier kantoren en fabrieken van antibioticum producent Centrient, en de proeffabriek Bioprocess Pilot Facility (BPF). DSM heeft recent bekend gemaakt de campus open te willen stellen voor startups, MKB en gevestigde bedrijven actief in de biotechnologie.

Over biotechnologie
Vandaag de dag kent de wereld enorme uitdagingen, die door de groei van de wereldbevolking steeds urgenter om actie vragen. We hebben te maken met klimaatverandering, vervuiling, (toekomstige) schaarste van land, drinkwater, voedingsstoffen, grondstoffen, fossiele brandstoffen, en uitdagingen op gebied van gezondheid en hygiëne. Moderne biotechnologie levert unieke kansen om een duurzame, bio-based toekomst te realiseren. In de biotechnologie worden micro-organismen gebruikt als miniatuur fabriekjes, die in grote getallen samen groeien in bioreactoren (fermentatie). De toepassingen van biotechnologie zijn tegenwoordig eindeloos; biobrandstof, biologisch afbreekbare plastics, zuiver water, voedingsingrediënten inclusief geur- en smaakstoffen, medicijnen, en productie van allerlei grondstoffen die breed toepasbaar zijn (variërend van kleding tot bouwmaterialen). De micro organismen groeien op basis van hernieuwbare, plantaardige grondstoffen, of zelfs op CO2 of licht. De biotechnologie stelt ons daarom in staat om van lineaire productieprocessen gebaseerd op fossiele grondstoffen over te gaan op circulaire productieprocessen gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen.