Wel alarm, geen paniek!

Af en toe gaat op de Biotech Campus Delft het alarm. Veiligheids- en milieudeskundige Martin Breedijk van Centrient legt uit wat dat betekent. “Het kan gaan om een oefenalarm of om een incident.”

Eén keer per maand controleert de Biotech Campus Delft of de alarmen op de locatie goed functioneren. Dat duurt maar kort en het geluidsniveau is zodanig dat omwonenden er geen last van hebben. “Het alarm kan echter ook afgaan als er sprake is van een incident”, zegt Martin Breedijk. “In zo’n geval komt de brandweer binnen een kwartier naar de locatie en wordt de oorzaak onderzocht. Onze eigen brandweerlieden assisteren daarbij. Tot duidelijk is om welke reden het alarm is afgegaan, blijft het weerklinken. Dat kan in uitzonderlijke gevallen wel een half uur duren en daar kunnen omwonenden best last van hebben. Maar zorgen hoeven ze zich niet te maken; het gaat altijd om een situatie op de locatie zelf. Bij het geringste vermoeden dat er effecten buiten de grenzen van het terrein optreden, worden omwonenden geïnformeerd door de brandweer of de gemeente.”

Rookmelders en snuffelaars

Om wat voor incidenten gaat het eigenlijk? Breedijk: “Er kan een rookmelder in een kantoorpand of fabriek zijn afgegaan. Die zitten soms op moeilijk bereikbare plekken, waardoor het even kan duren voordat de situatie duidelijk is. Het kan ook gaan om een alarm bij de afvalwaterzuivering: daar zitten ‘snuffelaars’ die in de gaten houden of er geen zwavelwaterstof (H2S) ontsnapt. Dat geeft die kenmerkende geur van rotte eieren. Er was een tijdje dat deze alarmen best vaak afgingen, omdat ze niet goed afgesteld waren. Nu gaat dit alarm nog ongeveer één keer per jaar af, en dat is eigenlijk altijd door een technische storing.”

Meer weten?

De Biotech Campus Delft vermeldt alle incidenten waarbij de brandweer, ambulance of politie betrokken waren op de website https://www.biotechcampusdelft.com/news-and-events/incidents. Omwonenden die een alarm horen en graag willen weten wat er aan de hand is, kunnen ook altijd de Milieutelefoon bellen. Het nummer 0800-0231341 is gratis en 24 uur per dag te bereiken. Gewoon doen!