Van Marken Gemeenschapsdag terug in het Delftse Agnetapark

Op 1 augustus 2021 ging de vlag uit in het Delftse Agnetapark. Met de allereerste 'Van Marken Dag' blies Stichting Museum Van Marken een oude traditie nieuw leven in. “Eind 19e eeuw werd hier jaarlijks een feest georganiseerd voor parkbewoners en arbeiders van de fabrieken van Van Marken. Een gezellige dag, vol activiteiten en ontmoetingen. Dat verdient een vervolg!”, zegt museumvrijwilliger Nettie Jonckers.

 Het Agnetapark is het eerste tuindorp van Nederland. Het park is eind 19e eeuw gesticht door het echtpaar Van Marken. Zij wilden een gezonde leefomgeving creëren voor de arbeiders van, onder andere, hun Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. “In die tijd woonden arbeiders vaak in ellendige omstandigheden. Ze hadden geen pensioen of ziekenfonds. De Van Markens waren van mening dat het anders moest: een succesvol bedrijf staat of valt met het welzijn van zijn medewerkers. Ze introduceerden sociale voorzieningen en bouwden het Agnetapark. Daar was ook ruimte voor gezelligheids- en sportverenigingen. Tijdens de jaarlijkse feestdag, op de verjaardag van Van Marken, gaven die acte de présence.” 

400 bezoekers

In 1905, kort voor het overlijden van Jacques van Marken, vond de laatste 'Gemeenschapsdag' plaats. Tot 2021: een groep vrijwilligers blies de dag nieuw leven in. “Het was nog lang spannend of het door kon gaan”, vertelt Nettie Jonckers. “Door het coronavirus konden we het niet zo groots organiseren als we wilden. Toch is het gelukt een mooi programma neer te zetten, met inbreng van sport- en muziekverenigingen die wortelen in de 19e eeuw, met voordrachten, rondleidingen en straatmuzikanten. De Koninklijke Harmoniekapel Delft componeerde een speciaal muziekstuk en er was een informatiemarkt, waar diverse sociale organisaties en bedrijven zich presenteerden.” DSM gaf er uitleg over biotechnologie en over de producten die op de Biotech Campus Delft ontwikkeld worden. Ook Stichting Planet B.io stelde zich voor; de stichting haalt innovatieve biotech startups en scale-ups naar de Biotech Campus Delft en bouwt zo verder aan Delft als internationaal gerenommeerde biotech hotspot. Nettie Jonckers: “De zon scheen en zo'n 400 bezoekers hebben een topdag gehad!” 

Op naar 2022

Daar blijft het niet bij. “Volgend jaar is er weer een Van Marken Dag”, zegt Jonckers. “Hopelijk is corona dan onder controle en kunnen we écht uitpakken. We zouden dolgraag andere historische elementen terugbrengen, zoals een optreden van de dansschool, lekker eten en drinken en bootjes in de vijver. Ook een ouderwetse muziektent en meer sport en spel staan op ons verlanglijstje. Veel deelnemers, waaronder DSM, hebben hun medewerking voor volgend jaar alweer toegezegd. De ontwikkeling van onze plannen is in volle gang!”

Foto voorpagina: Koninklijke Harmoniekapel Delft speelt op de Van Marken Dag