Hoofdkantoor Avansya op Biotech Campus Delft: “Hier ligt de toekomst van fermentatie”

Het bedrijf Avansya koos de Biotech Campus Delft als locatie voor het hoofdkantoor. Directeur Oscar Goddijn legt uit waarom: “Hier liggen de historie en de toekomst van fermentatie.”

Wat is volgens experts een verantwoorde suikerconsumptie? Negen kilo per jaar. En hoeveel suiker eet een gemiddelde Nederlander? Veertig kilo. We krijgen dus veel te veel suiker binnen. Suikervervangers kunnen daar iets aan veranderen. Helaas wijkt de smaak van veel synthetische suikervervangers nogal af van die van suiker. Een natuurlijke zoetstof zonder calorieën uit de steviaplant benadert de suikersmaak beter. Het nieuw opgerichte bedrijf Avansya maakt deze zoetstof op een duurzame manier, via fermentatie.

Logische keuze

“De productie van onze zoetstof EverSweet vindt plaats in Amerika bij onze partner Cargill, een bedrijf dat sterk is in suiker én suikervervangers”, vertelt directeur Oscar Goddijn van Avansya. Cargill en DSM zijn samen eigenaar van het bedrijf. De productie is in Amerika gevestigd, maar het hoofdkantoor in het Beijerinck Center op de Biotech Campus Delft. Binnenkort neemt Avansya het nieuwe kantoor in gebruik.

Waarom Delft? “De giststammen die EverSweet produceren, zijn in Delft ontwikkeld. Hier op de campus zit diepgaande fermentatiekennis. En het DSM Biotechnology Center heeft de meest geavanceerde onderzoeksapparatuur. We zijn nu met onze giststammen op een goed startpunt, maar het onderzoek om steeds efficiënter te produceren gaat constant door. Waar kan dat beter dan in Delft? Het is een logische keuze.”

Samen fit

Delft heeft een wereldwijde reputatie vanwege 150 jaar fermentatiekennis. Goddijn: “Die historie is mooi. Het helpt bijvoorbeeld om knappe koppen aan te trekken. En dat is belangrijk voor de toekomst, we willen voorop blijven lopen. Dat werkt het beste als meerdere partijen samenwerken. Op de Biotech Campus Delft kunnen we onze kennispositie fit en scherp houden. Samen kunnen we de grenzen van wat technologisch mogelijk is blijven verleggen. Wij dragen bij aan de ontwikkeling van de campus en de campus versterkt onze ontwikkeling.” 

Goddijn merkt nu al dat de Biotech Campus Delft extra reuring op de locatie brengt. “Er is veel gaande rond start-ups die hier komen en studenten die hier cursussen volgen. Het is een omgeving waar groepen elkaar vinden. Er heerst letterlijk een positieve chemie.”