DSP is nu Centrient Pharmaceuticals: Groter groeien in farma

Centrient Pharmaceuticals: zo heet het voormalige DSM Sinochem Pharmaceuticals (DSP) sinds kort. Investeerder Bain Capital kocht DSP in oktober 2018. “Goed nieuws”, aldus Frans Vlaar, Vice President Europe Americas van Centrient. “Dankzij Bain kunnen we verder groeien.”

Het huidige Centrient is geboren in Delft, onder de vleugels van het toenmalige Gist-Brocades. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en verkoopt onder meer antibiotica en farmaceutische ingrediënten en heeft locaties in Nederland, Spanje, Italië, Mexico, India en China. Voor de productie is baanbrekende technologie ontwikkeld. “We maken onze producten op een 'groene' manier”, legt Frans Vlaar uit. “Er komen geen oplosmiddelen aan te pas, alleen micro-organismen, water en suiker. We verbruiken ook veel minder energie dan andere producenten. Onze gepatenteerde, milieuvriendelijke productiemethode is nog steeds heel bijzonder.”

Verder groeien

Gist-Brocades werd DSM in 1998, en dat bedrijf bracht in 2011 de farma-activiteiten onder in een joint venture met het Chinese Sinochem. “Dat ging voorspoedig, we zijn gegroeid naar een omzet meer dan 400 miljoen euro en 2700 medewerkers. We hebben wereldwijd een leidende positie in antibiotica. Maar we willen onze positie in de farmaceutische sector verder uitbouwen. We willen groeien in statines tegen cardiovasculaire aandoeningen en nieuwe producten ontwikkelen. Behalve ingrediënten gaan we ook pillen, capsules en suspensies vervaardigen. Daarnaast willen we groeien via acquisities. Bain Capital zal ons hierbij ondersteunen.”

Zin in!

Het hoofdkantoor van DSP zat in Singapore, maar is verhuisd naar Rotterdam. In Rijswijk bevindt zich de sales-organisatie voor Europa. Delft is een productielocatie: hier maakt Centrient met zo'n  130 mensen de actieve ingrediënten voor cefalosporines, een soort antibioticum. Vlaar sluit niet uit dat op termijn de sales-organisatie terug naar Delft verhuist, waar de wortels van de onderneming liggen. “Maar daar zijn we op dit moment niet mee bezig; we leggen nu de laatste hand aan een nieuw vijfjarenplan waarin we onze ambities en de weg daarnaar toe vastleggen. We hebben er zin in!”