Doek valt voor sigaret

De Biotech Campus Delft is sinds 1 september 2019 rookvrij. “We streven naar een gezonde werkomgeving en daar hoort roken gewoon niet bij”, vertelt Employability Manager Marc Schmeets van het DSM FIT Worklife Center. Omdat stoppen met roken beslist niet gemakkelijk is, helpt DSM de medewerkers.

DSM wil zijn medewerkers graag gezond en inzetbaar houden. Met een uitgebreid pakket aan maatregelen zorgt het bedrijf ervoor dat medewerkers fysiek en mentaal weerbaar blijven. Stoppen met roken past daarbij. “Roken is zó ongezond dat we het niet meer accepteren op de locatie”, zegt Marc Schmeets. “Dat geldt voor de DSM-medewerkers, maar ook de andere bedrijven doen mee.”

Fitter

Van de bijna 1200 medewerkers op de locatie, roken er ruim 100. Voor hen is het een ingrijpend besluit, weet ook Schmeets. “We willen hen helpen. Daarom hebben we iedereen, inclusief hun gezinsleden, coaching en/of een laserbehandeling aangeboden. En lukt het niet in één keer, dan mogen ze ook nog een tweede keer meedoen.” Ruim 70 mensen kozen voor dit steuntje in de rug. De hoge deelname is mede te danken aan een werkgroep van rokers: zij hielden de vinger aan de pols en motiveerden andere rokers om mee te doen en vol te houden. Na een klein jaar is 60% nog steeds gestopt.
“Ze zijn enthousiast: ze voelen zich fitter en besparen ook een leuk bedrag. Ook hun collega’s zijn er blij mee.”

Rookvak

Niet iedereen is gestopt. “Sommige mensen lopen even de poort uit om te roken”, zegt Marc Schmeets. “Bij de westingang is een stukje ‘buitengaats’ DSM-terrein, waar rokers soms naartoe gaan. Daar gaan we een ‘rookvak’ aanbrengen, met een tegelasbak, zodat we overlast voor onze buren vermijden. Er komen géén bankjes, want we willen de mensen niet uitnodigen te blijven roken. Tegelijkertijd: willen mensen wél blijven roken, dan is dat hun goed recht en eigen verantwoordelijkheid. Wij kunnen alleen zeggen: denk aan je gezondheid en die van anderen, en laat ons je helpen!”