SYLFEED: De zalm die een boom eet

Bij de Bioprocess Pilot Facility (BPF) op de Biotech Campus Delft wordt momenteel gewerkt aan een technologie om visvoer voor kweekzalm te maken uit houtafval. Senior procestechnoloog Rob Verlinden en business development manager Peter Flippo leggen uit hoe dat zit.

“De vraag naar eiwitten voor visvoer is heel erg groot en blijft groeien”, vertelt Peter. “Als gevolg hiervan stijgt de prijs van visvoer. Bovendien zijn de bronnen voor dit voer niet erg duurzaam: het verbouwen van soja gaat vaak gepaard met ontbossing, en vis aan vis voeren is ook niet energie-efficiënt. De wetenschap en de industrie zijn daarom op zoek naar alternatieve eiwitbronnen. Dat resulteert nu in het project SYLFEED, een Europees project waarbinnen tien partners uit zes landen samenwerken om houtresten om te zetten naar eiwitrijke voedingsingrediënten.”

Belangrijke schakel

SYLFEED komt erop neer dat afval uit de houtbewerking – zoals zaagsel – wordt gebruikt als bron voor voer. Rob: “Deze houtresten worden normaal gesproken verbrand. Het bedrijf Arbiom heeft echter technologie ontwikkeld om dit afval om te zetten naar bruikbare suikers. Bij de BPF kijken we nu hoe we hout efficiënt kunnen omzetten naar suikers. Deze suikers worden in een vervolgfase door andere projectpartners verder omgezet worden tot ingrediënten voor visvoer. Bovendien kijken we of dit ook op grotere schaal kan, zodat het ook commercieel interessant is.” De BPF is een belangrijke schakel in het proces van idee tot product. Flippo: “Er zijn niet veel plekken in de wereld waar je dit onderzoek kunt doen. We hebben hier een schaarse combinatie van kennis en technologie. Ook zijn we gewend om met partners samen knelpunten in productieprocessen
op te lossen.”

Zeven stappen

Die andere partners zijn bijvoorbeeld Arbiom, de leverancier van biomassa en de IJslandse viskwekers die het voer straks gaan testen. Het onderzoek voor SYLFEED duurt vier jaar, waarvan één jaar bij de BPF. “We doorlopen in Delft zeven stappen”, zegt Verlinden. “Stap 1 – werkt het concept op laboratoriumschaal – hebben we inmiddels succesvol afgesloten. Bij stap 2 schalen we op naar pilotschaal. Uiteindelijk, in oktober volgend jaar, hopen we vier weken achtereen op stabiele wijze de suikers voor de voedingsingrediënten te kunnen produceren met een constante kwaliteit. Arbiom beschikt dan over een uitontwikkeld proces dat klaar is voor grootschalige toepassing.”

Samen oplossingen zoeken

Maar voordat het zover is, moeten nog heel wat technologische uitdagingen worden opgelost. Verlinden heeft er zin in: “Wij vinden niets leuker dan samen met onze partners te zoeken naar duurzame oplossingen. We hebben inmiddels al aardig wat ervaring met het omzetten van bijvoorbeeld stro, maïsafval of kokosnootschillen naar bio-ethanol of andere nuttige grondstoffen. Dat we dit samen doen met opdrachtgevers uit allerlei landen maakt het werk heel dynamisch. Hier is geen dag hetzelfde, of je nu operator bent of technoloog!”

 Ben jij of ken jij een operator die het leuk vindt om in een uitdagende omgeving te werken aan nieuwe producten en processen? Neem contact op met Rob of Peter via info@bpf.eu.

 Foto: BPF apparaat waarin houtafval wordt gedoseerd