Straks Goudse kaas met de groeten uit Delft!

Op 30 december 2019 rondde Koninklijke DSM de overname van Koninklijke CSK af. En dat betekent dat DSM Food Specialties (DFS), met het hoofdkantoor op de Biotech Campus Delft, voortaan ook speciale stremsels en zuursels voor de productie van halfharde kazen aan het dienstenportfolio toevoegt. Directeur Dirk Lippits van de business unit waar kaas onder valt: “Je proeft aan alle kanten dat dit goed nieuws is!”

DSM en CSK zijn beide Nederlandse bedrijven en ze maken beide al meer dan honderd jaar ingrediënten voor de productie van kaas en yoghurt. Hun gedeelde geschiedenis maakt dat ze elkaar goed aanvoelen. Dirk Lippits: “We voelen elkaar niet alleen goed aan, we vullen elkaar ook goed aan. CSK produceert stremsels en zuursels voor de halfharde Nederlandse kazen, zoals de Goudse en de Beemster kaas. DFS maakt ingrediënten voor veelal zachte kazen, zoals mozzarella voor op pizza’s. CSK heeft mooie yoghurtculturen, waar wij dan weer vitamines en andere ingrediënten aan toe kunnen voegen. Samen hebben we een compleet productenpakket voor de internationale markt.”

Veel van elkaar leren

Behalve in producten, vullen beide bedrijven elkaar ook aan in kennis en in productielocaties. Zo heeft CSK een hightech productiefaciliteit in Leeuwarden, terwijl DSM die heeft in Australië en in de VS. “DFS kan daarmee ook in Europa produceren voor de Europese markt. Dat scheelt enorm in de transportkosten en in onze CO2-footprint”, vertelt Lippits. “CSK krijgt door de overname toegang tot het wereldwijde DSM-netwerk.”

Op de Biotech Campus Delft werken honderden onderzoekers aan nieuwe producten en processen, terwijl CSK in FoodValley Wageningen hoogwaardige kennis ontwikkelt. “We kunnen veel van elkaar leren”, zegt Lippits. “Voor onze klanten is dat goed nieuws; we worden nog relevanter in biotechnologie. Daardoor kunnen we nog sneller groeien. En dat is natuurlijk ook goed voor de werkgelegenheid.”

Een heel goede match

Momenteel werken DFS en CSK keihard aan de integratie van de bedrijven. “CSK gaat werken met onze computersystemen, dat is een grote klus. Ook zal CSK de DSM-aanpak van bijvoorbeeld veiligheid, duurzaamheid, risicomanagement en logistiek overnemen. Op onze beurt kunnen wij bij CSK de kunst afkijken als het aankomt op slim, pragmatisch en effectief handelen; daar zijn onze nieuwe collega’s heel sterk in. Tot dusverre verloopt dat eigenlijk fantastisch. De sfeer is positief, gericht op groei. Iedereen beseft dat dit een heel goede match is.”