Overlast door zwarte deeltjes: wat doet DSM er aan?

Af en toe ontsnappen er zwarte deeltjes uit de schoorsteen van het Gist Productie Bedrijf (GPB). Begin dit jaar gebeurde dit toevallig twee keer kort achter elkaar, op 16 januari en 20 februari. Vooral die tweede keer gaf dat overlast. Op en rond de straat Nieuwe Plantage vielen gistvlokjes op auto’s en boten. Safety Health Environment manager Marleen de Groot van het GPB vertelt waardoor het kwam en welke oplossing er is gevonden.

De zwarte deeltjes zijn gistdeeltjes die met het afgassen van het gistingsproces door de schoorsteen worden afgevoerd. De Groot: “Ze zijn ongevaarlijk, maar we vinden het heel vervelend als ze de eigendommen van omwonenden vervuilen.” De vochtige deeltjes kleven normaal gesproken aan de schoorsteenwand. De schoorsteen wordt daarom twee keer per jaar gereinigd. “In dit geval kwam het proces door een productiestoring onverwachts stil te staan”, licht De Groot toe. “Daardoor is er een tijdlang warme, droge lucht door de schoorsteen gegaan. De deeltjes droogden hierdoor  uit, kwamen los en belandden in de omgeving.”

Schoonmaak

Doordat er snel een melding binnenkwam, konden GPB medewerkers de volgende dag al een brief onder de ruitenwissers van bevuilde auto’s plaatsen, met een voucher voor de wasstraat. “Bij bevuilde boten gaat dat natuurlijk lastiger”, zegt De Groot. “Daar hebben we een brief met contactgegevens achtergelaten, met het verzoek de boot op kosten van DSM te laten reinigen.”

Eén eigenaar reageerde daar positief op. Hij gaf aan dat de boot zo goed was schoongemaakt, dat hij bijna hoopte dat we hem volgend jaar weer zou bevuilen. De Groot is blij met die humoristische reactie, maar blijft het incident betreuren. “Voor sommige auto- en botenbezitters was het niet de eerste keer. En de autobezitters moesten toch met hun auto naar de wasstraat.”

Bevochtigen

Het GPB probeert herhaling te voorkomen. De Groot: “Uit de analyse van dit incident hebben we geleerd, dat we droge lucht in de schoorsteen moeten voorkomen. De instructie voor het reinigen van de schoorsteen is inmiddels aangepast. Er mag alleen nog vochtige lucht naar de schoorsteen. We verwachten zo herhaling voortaan te voorkomen.” 

Iets gezien? Meld het!

“Als u overlast ervaart van de Biotech Campus Delft, dan horen wij dat graag via het Milieuklachtennummer 0800-0231341 (gratis en 24/7 bereikbaar)”, zegt De Groot. “Door de snelle melding op 20 februari kregen we de gelegenheid om rap te reageren richting de eigenaren van vervuilde auto’s en boten. En het vergemakkelijkte de analyse en het zoeken van een oplossing. We zijn blij met een alerte omgeving!”